Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Comité van Aanbeveling


In het Comité van Aanbeveling van de Utrechtse Historische Studentenkring zitten personen uit de academische wereld, de journalistiek en het bedrijfsleven die de doelstellingen van de UHSK ondersteunen, namelijk het aanbieden van zowel studie-inhoudelijke als sociale activiteiten aan geschiedenisstudenten in Utrecht. Op deze manier kunnen studenten, geschiedkundige instellingen, bedrijven en andere contacten zien dat de activiteiten van de UHSK breed gedragen worden.

 

Op dit moment is de UHSK bezig om zich te focussen op de carrièreperspectieven van geschiedenisstudenten. Het Comité van Aanbeveling speelt daarin als het externe gezicht van de 

vereniging een belangrijke rol. Eens in de vijf jaar wordt het Comité van Aanbeveling vernieuwd. Het huidige comité bestaat sinds 2013.

 

Prof. Dr. L.J. (Leen) Dorsman

Bijzonder hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Doceert historiografie en theorie van de geschiedenis. Daarnaast is Dorsman de huidige onderwijsdirecteur van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en zit bij in de reactie van het Tijdschrift van Geschiedenis.

 

 

Prof. Dr. H.W. (Hermann) von der Dunk

Emeritus hoogleraar cultuur geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Auteur van ‘De Verdwijnende Hemel. Over de cultuur van Europa in de twintigste eeuw’. Von der Dunk was praeses van de UHSK van 1954 tot 1955 en is erelid sinds 2004.

 

 

 

 

Prof.Dr. M. (Maarten) van Rossem

Maarten van Rossem is emeritus hoogleraar Amerikanistiek aan de Universiteit Utrecht. Tegenwoordig treedt hij nog vaak op in de media (Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door) en heeft hij zijn eigen blad ‘Maarten!’. Daarnaast is hij auteur van verschillende boeken, onder andere ‘Amerika: voor en tegen’ en ‘Heeft geschiedenis nut?’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. M. (Maarten) Prak

Hoogleraar economische en sociale geschiedenis bij de afdeling Economische en Sociale Geschiedenis van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis te Utrecht. Prak was betrokken bij het programma ‘De Gouden Eeuw’ als wetenschappelijk adviseur en is daarna honorair conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. Prak is zelf in de jaren ’70 lid geweest van de UHSK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. G.J. (Bert) van der Zwaan
Is sinds 2011 Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht. Studeerde geologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht, en promoveerde in Utrecht. Hij is paleontoloog van origine, maar zijn academisch werk is sterk interdisciplinair van aard en ontwikkelde zich al snel in de richting van de biogeologie. Van der Zwaan stond aan de basis van de oprichting van het Darwincentrum voor Biogeologie. De ontwikkeling van mileu- en klimaatsystemen staat centraal in zijn onderzoek. Van der Zwaan initieerde tal van grootschalige wetenschappelijke programma’s en was sterk betrokken bij de voorbereiding voor het FES-programma Kennis voor Klimaat.

 

Mw. Drs. A.M. (Agnes) Jongerius

Afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht in sociale en economische geschiedenis. Tussen 2005 en 2012 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Vakcentrale FNV. Speelde jarenlang een belangrijke rol bij de onderhandelingen tussen de sociale partners en de Nederlandse regering. In de jaren ’70 was Jongerius actief lid van de UHSK. Momenteel is zij weer terug bij de Universiteit Utrecht als onderzoekster bij het kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (IOS) verbonden aan de faculteit Geesteswetenschappen.

 

 

 

 

 

 

Dhr. B (Boris) van der Ham

Zat van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer voor D66. Sinds november 2012 is hij voorzitter van het Humanistisch Verbond. In 2005 was Van der Ham samen met Kamerleden van GroenLinks en PvdA de opsteller van het initiatiefwetsvoorstel dat in dat jaar leidde tot het eerste Nederlandse referendum in tweehonderd jaar: het referendum over de Europese Grondwet. Van der Ham schreef  in 2012 het boek ‘De vrije moraal’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dhr. C. (Charles) Groenhuijsen

Was tussen 1996 en 2006 buitenlandcorrespondent voor de Nederlandse Omroep, zowel voor de televisie als voor de radio. In die rol interviewde Groenhuijsen ondermeer Bill Clinton en George Bush. Daarnaast versloeg hij als presentator van actualiteitenprogramma NOVA onder andere de Golfoorlog en de val van de Berlijnse Muur. Tegenwoordig is Groenhuijsen zelfstandig schrijven en auteur van diverse boeken waaronder ‘Leve Nederland’ (over de Nederlandse maatschappij in de 21e eeuw) en ‘Hoera een nieuwe president’(over de verkiezingen van 2008 in de Verenigde Staten). Groenhuijsen was lid van de UHSK van 1973 tot 1977.

 

Laatste nieuws

Ledenkorting theatervoorstelling over de ‘founding fathers’ van Nederland

 In 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Theatergroep Aluin speelt aan de vooravond van dit herdenkingsjaar de voorstelling: ‘1609 Staakt het vuren’. Het is de eerste keer dat er theater wordt gemaakt over deze belangrijke periode in de Nederlandse ontstaansgeschiedenis. De meeslepende geschiedenisthriller gaat op 22 december in première in Theater Kikker in Utrecht. 

De dynamische voorstelling van Aluin gaat over de helden van de opstand tegen Spanje: legerleider Maurits en staatsman Johan Van Oldenbarnevelt. ‘1609 Staakt het vuren’ zoomt in op de wapenstilstand van 1609 tot 1621 tussen Nederland en Spanje. De rust op het slagveld is het startsein voor grote onrust binnen de muren van de republiek der zeven verenigde Nederlanden. De hoofdrolspelers komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie trekt aan het langste eind? 

Schrijver Erik Snel vond het hoog tijd voor een theatertekst over de ontstaansgeschiedenis van Nederland: “We kennen onze eigen geschiedenis niet. Wie waren onze ‘founding fathers’ ? Waar refereert Mark Rutte aan als hij zegt dat hij “naar de sfeer van de Gouden Eeuw terug wil”? We hebben verhalen nodig om de geschiedenis in ons bewustzijn te krijgen. Juist nu, in tijden dat er veel rumoer is over identiteit en de zwarte bladzijdes uit onze geschiedenis, is het van belang om te weten hoe het precies in het verleden gegaan is.” 

Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. ‘1609 Staakt het vuren’ speelt van 21 december tot en met 30 december in Theater Kikker in Utrecht. 

Met de UHSK hebben wij de mogelijkheid om gebruik te maken van een groepsactie die Aluin speciaal voor ons in het leven heeft geroepen. Als wij met een groep van minimaal 10 personen gaan, betalen wij slechts 14 euro voor een kaartje. Mocht je hier interesse in hebben, mail ons dan op info@uhsk.nl en vermeldt hierbij in ieder geval je naam. 

Lees meer >
29-11-2017

Advertentie