Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Nieuws


Boekpresentatie: Bloed en barricaden

datum: 02-04-2014

Na een voor Frankrijk desastreus verlopen oorlog tegen Pruisen brak in 1871 een opstand uit die de geschiedenis zou ingaan als de Parijse Commune. Op 18 maart van dat jaar bezetten opstandige Parijzenaars de stad. 72 dagen later werden zij in bloedige barricadegevechten verpletterend verslagen. Vele duizenden werden standrechtelijk geëxecuteerd.

In Bloed en barricaden vertelt Dennis Bos hoe de zo jammerlijk mislukte revolutie van Parijs in de loop van de tijd is herdacht door socialistische kunstenaars, politici en 'gewone' activisten, van Marx tot Drees, van Pol Pot tot Roel van Duijn en van William Morris tot Bertolt Brecht. Het meeslepende verhaal bestrijkt meer dan een eeuw en beweegt zich langs alle windstreken: van de Amsterdamse Jordaan naar Nieuw-Caledonië in de Stille Zuidzee, van de anarchisten in Chicago in de jaren 1880 naar het Petrograd van de Oktoberrevolutie en van de Berlijnse Spartakusopstand van 1919 naar het Shanghai van Mao's Grote Proletarische Culturele Revolutie.

Dennis Bos laat zien hoe de herinnering aan de Commune zich ontwikkelde tot een ware mythologie met bekende symbolen als de barricade en rode vaandels, maar ook een verborgen universum vol horror en pornografie.

Dennis Bos (1969) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij promoveerde op de Amsterdamse socialistische arbeidersbeweging in de negentiende eeuw. Hij is docent Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar de rol van fysiek geweld en erotiek in de geschiedenis van de politieke cultuur.

Toegang: gratis
Klik hier voor meer informatie!

Nieuwsoverzicht

Informatieavond van de faculteitsraad!

Ben jij geïnteresseerd in de gang van zaken rond het onderwijs, beleidsvorming, financiën, onderzoek en vele andere onderwerpen binnen de Faculteit Geesteswetenschappen? Zie jij het wel zitten om je een jaar lang te buigen over officiële stukken, te vergaderen met medestudenten, personeel en het faculteitsbestuur en zelf waardevolle input te leveren? Heb je een scherpe blik, ben je kritisch, maar heb je bovenal hart voor de faculteit, verantwoordelijkheidsgevoel en ben je geschikt als vertegenwoordiger van alle Geesteswetenschappenstudenten? Dan zoeken wij jou als onze opvolger in de Faculteitsraad Geesteswetenschappen!

De huidige Raad zal met ingang van 1 september 2014 het stokje overdragen aan een kersverse Raad bestaande uit twaalf studenten van onze faculteit. Deze Raad zal gevormd worden door middel van verkiezingen binnen de faculteit. Omdat het niet voor iedereen even duidelijk zal zijn wat de Raad doet, hoe je lid wordt van de studentengeleding en wat hier allemaal bij komt kijken, organiseren wij twee informatieavonden, op 3 en 4 maart. Op deze avonden zullen wij duidelijk maken wat het precies inhoudt om lid te zijn van de Studentengeleding van de Raad, hoe je je verkiesbaar stelt en wat jou in dat geval de komende maanden zal staan.

De avonden zijn geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast als je er bij bent en ze zijn zowel bedoeld voor degenen die serieus geïnteresseerd zijn in een jaar als Raadslid, als voor hen die gewoon wat meer informatie over de Raad uit eerste hand willen horen. Als je van plan bent te komen, willen we je wel verzoeken je even aan te melden door een mailtje te sturen naar 
studentengeleding.gw@uu.nl. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is het ook geen probleem en ben je alsnog van harte welkom. Nodig vooral ook mensen uit die eventueel geïnteresseerd zijn in de medezeggenschap!

Voor vragen kun je een mailtje sturen naar bovenstaand e-mailadres of kun je één van ons, de zittende Raadsleden, een keer persoonlijk te benaderen. Hopelijk tot 3/4 maart!

Lees meer >
19-02-2014

Advertentie