Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Nieuws


Holocaust Memorial Day 2016

datum: 22-01-2016

De Universiteit Utrecht heeft de afgelopen jaren prominent aandacht geschonken aan de Holocaust Memorial Day en zal daarom ook de aankomende herdenking niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 22 januari 2016 organiseert de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK) – de studievereniging van de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht – zoals ieder jaar een dag met lezingen.

 

Dit jaar is gekozen voor een dubbel thema, namelijk ‘Schuldvraag en Daderprofielen’. Door onderscheid te maken tussen verschillende soorten misdaden en karakters ontstaat een gecompliceerder beeld van daderschap. Dit komt tevens naar voren in de schuldvraag die daaraan verbonden is. Emeritus hoogleraar dr. Abram de Swaan, publiceerde in 2014 het boek Compartimenten van Vernietiging: over genocidale regimes en hun daders, dat precies deze spanning tussen daders en schuld beschrijft. Tijdens zijn lezing zal hij hierover verder uitweiden. Dr. Uğur Ümit Üngör vervolgt hierna het programma, waarbij hij de aandacht zal focussen op de rol van paramilitairen binnen genocide. Na de lunch zal dr. Christ Klep spreken over de moeizame verwerking van de genocide in Srebrenica door de Nederlandse staat. Als laatste is het woord aan mr. Reinhold Gallmetzer, Appeals Counsel bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, die een juridische dimensie aan de dag zal toevoegen en daarbij vooral focust op de rol van elites binnen het georganiseerde systeem van massavernietiging. Aan het einde van de dag is er ruimte voor een discussie over de gepasseerde onderwerpen onder leiding van dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel.

 

Programma

09.30-10.00 uur: inloop met koffie en thee

10.00-10.15 uur: opening door rector magnificus van de Universiteit Utrecht prof. dr. Bert van der Zwaan

10.15-10.30 uur: introductie door dagvoorzitter prof. dr. M.F. Kramer (Universiteit Utrecht)

10.30-11.15 uur: dr. Abram de Swaan (Universiteit van Amsterdam)

11.15-12.00 uur: dr. Uğur Ümit Üngör (NIOD, Universiteit Utrecht)

12.00-12.45 uur: lunch

12.45-13.30 uur: dr. Christ Klep (Universiteit Utrecht)

13.30-14.15 uur: mr. Reinhold Gallmetzer (International Criminal Court)

14.15-14.50 uur: discussie onder leiding van dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel (Universiteit Utrecht)

14.50-15.00 uur: afsluiting

15.00-16.00 uur: afsluitende borrel

 

De dag vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht: Domplein 29, 3512 JE Utrecht. De toegang is vrij. In verband met de catering zouden wij graag een aanmelding van u ontvangen. U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar hmd.uhsk@gmail.com.

Nieuwsoverzicht

Carrierecommissie: Profileringsbijeenkomst

Lieve allemaal,


Samen met het departement Geschiedenis organiseert de Carrièrecommissie op 4 juni een profileringsbijeenkomst. Hoe geven bepaalde keuzes die je tijdens je studie maakt richting aan het profiel waar je dadelijk mee afstudeert en wat betekent dit voor jouw toekomst? In tegenstelling tot eerdere berichten zal deze bijeenkomst niet alleen voor eerstejaarsstudenten interessant zijn, maar kunnen ook ouderejaars door de verandering van de opleiding nieuwe belangrijke informatie horen over hoe je jouw studieprogramma het beste kan invullen.

 
De bijeenkomst bestaat uit een plenair gedeelte dat van 15:00 uur tot ongeveer 16.15 uur zal duren. In dit gedeelte ligt de nadruk op het belang van profilering voor de arbeidsmarkt en voorlichting over de minoren (zowel binnen Geesteswetenschappen als daarbuiten). Niet alleen wordt hier informatie gegeven door het departement, ook studenten die een minor volgen of hebben gevolgd komen hier vertellen over hun ervaringen ermee. Denk aan een minor Journalistiek, B&O of Conflict Studies.

 Na een pauze volgen workshops over stage en studie in het buitenland, manieren om jouw profiel binnen je studie nog interessanter te maken.

 
Programma:

 15:00-16:00  uur      Voorlichtingsbijeenkomst over profilering en minoren (plenair), Drift 21, 0.32

16:00-16:15  uur      Koffie / theepauze

16:30-17:15  uur      Ronde 1 workshops: groep 1 Stage, groep 2 Buitenland

17:15-18:00  uur      Ronde 2 workshops: groep 1 Buitenland, groep 2 Stage

 Aanmelden voor deze middag kan via info@uhsk.nl of kom langs op de UHSK-kamer. Met name voor de workshops is aanmelden verplicht, want er is maar een beperkt aantal plaatsen per workshop.

 We hopen velen van jullie op 4 juni te zien!

 Departement Geschiedenis en de Carrièrecommissie

Lees meer >
04-06-2015

Advertentie