Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Nieuws


Symposium 'De crisis van de democratie'

datum: 01-03-2016

Het vertrouwen in democratische instellingen is laag. De opkomst bij verkiezingen loopt terug. Steeds minder mensen zijn lid van een politieke partij. Burgers zijn van mening dat politici niet naar hen luisteren. Het duurt weken of zelfs maanden voor een regering is gevormd. En indien een regering eindelijk is gevormd duurt het jaren voor die ene brug is gebouwd. Dit zijn enkele symptomen waaraan onze huidige democratie lijdt. Verkeert onze democratie in een crisis?

De historicus David van Reybrouck geeft in zijn boek Tegen Verkiezingen aan dat de huidige westerse democratieën lijden aan een legitimiteits- en efficiëntiecrisis. Uit recentelijk onderzoek van het CPB ‘Meer democratie, minder politiek’ blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders achter het principe van democratie staat. Het geloof in de deze regeringsvorm is en blijft groot. Nederlanders zijn echter minder positief over de politiek, de praktische invulling van de democratie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een westerse democratie in een staat van crisis verkeert. In dit symposium is de democratische regeringsvorm vanuit historisch perspectief bekeken. Vier sprekers zullen u meenemen van de oudste Atheense democratie naar de eenentwintigste-eeuwse politiek in Italië. Naast een dag vol met interessante lezingen over dit actuele thema kunt u genieten van koffie, thee en een heerlijke lunch. De vier sprekers zullen in de komende week op deze pagina geïntroduceerd worden.

Dagprogramma:
 
09.00-09.30 uur: Inloop met koffie en thee
09.30-10.00 uur: Inleidend praatje van de dagvoorzitter dr. Mathieu Segers (Universiteit Utrecht)
10.00-10.45 uur: Pepijn Corduwener MA (Universiteit Utrecht) – 'Italië: een permanente crisis van de democratie?'
10.45-11.30 uur: prof. dr. Maarten Prak (Universiteit Utrecht) – Burgerschap in de vroegmoderne tijd.
11.30-12.15 uur: Lunch
12.15-13.00 uur: prof. dr. Josine Blok (Universiteit Utrecht) – De Atheense democratie
13.00-13:45 uur: Bastiaan Rijpkema LL. M. (Universiteit Leiden) – Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie
13.45-14.15 uur: Koffiepauze
14.15-15:00 uur: Slotdebat
15:00-16:00 uur: Borrel

Locatie: Zaal 7, Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht

Toegangsprijs: 5 euro (incl. thee, koffie en lunch)

Kaarten kunnen verkregen worden door een email te sturen naar symposiumcommissie.uhsk@gmail.com én 5 euro over te maken naar NL39INGB0005360314 t.n.v. Utrechtse Historische Studentenkring onder vermelding van ‘symco + naam en achternaam’. Indien dit bedrag is ontvangen zult u een bevestiging per email ontvangen. De inschrijving sluit op 24 februari dus koop snel je kaartje!

Nieuwsoverzicht

Advertentie