Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Geschiedenis


1961-1968: commissies en buitenlandse reizen

In het jaar dat de Berlijnse muur werd gebouwd was de UHSK op excursie naar Berlijn en in het jaar van de Praagse Lente was de UHSK in Praag. In de jaren ’60 waren er veel buitenlandse reisjes, het begin van een lange traditie binnen de UHSK. Verder werden de eerste commissies opgezet, zoals de kascommissie in 1961. In de jaren ’60 was de UHSK erg traditioneel en was de sfeer gemoedelijk. 

 

In de jaren zestig ontstonden de eerste commissies. In 1961 telde de UHSK vijf commissies: een lustrumcommissie, een kascommissie, een sportcommissie, een archiefcommissie en een grondwetscommissie. Lange tijd werden veel taken nog door het bestuur zelf uitgevoerd. Ook werden er wel commissies ad hoc samengesteld.

 

De excursies voerden in de jaren zestig verder van huis. Onder leiding van erelid prof. dr. Marietje van Winter reisde de UHSK in 1961 naar Berlijn. Voor deze reis werd subsidie verkregen. In 1968 ging men naar Praag en in 1969 naar Oost-Duitsland. Mevrouw Van Winter organiseerde ook stadswandelingen in Utrecht. Tenslotte werden er voetbalwedstrijden gehouden tegen andere verenigingen, die in 1969 ‘ongeacht het getoonde spelpeil worden voorgezet’.

 

Van groot belang voor dingen die zouden komen bij de UHSK, is dat zich in deze periode ‘een vleugje onderwijskritiek’ voordeed. In de jaren vijftig was al geprotesteerd tegen de korte tentamenduur. Tien jaar later stonden er grote veranderingen op til: de universiteit groeide enorm door de veel grotere aantallen studenten die zich aanmeldden. Hier en daar hingen de woorden ‘democratisering’, ‘inspraak’ en ‘vertegenwoordiging’ al in de lucht.

Terug naar overzicht

Nieuwsoverzicht

Bekendmaking Docentenprijs 2018

Vorige week werden de winnaars van de Docentenprijzen bekendgemaakt op de Onderwijsparade van Utrecht University. Van de zeventien voorgedragen docenten behoorde onze dr. Saskia Stevens tot één van de drie genomineerden. Helaas mocht ze de prijs niet in de wacht slepen, maar dat neemt niet weg dat wij haar alsnog van harte feliciteren met deze ongekende prestatie. Voor ons is zij absoluut de winnaar! Waarom wij dat vonden? Dat blijkt uit het filmpje dat gemaakt werd voor de voordacht, wat hier te zien is!

Lees meer >
13-03-2018

Advertentie