Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Geschiedenis


1961: Het Witboek van Van Dijk

In 1961 verscheen het ‘Witboek voor het Bestuur van de U.H.S.K.’, van de hand van de heer G.B. van Dijk. Dit boek beschreef de taken van het bestuur, maar besteedde tevens aandacht aan ‘bestuursetiketten’. Hoe diende het bestuur zich te gedragen? Dit feit kan men wellicht zien als de ‘vercorpsing’ van de UHSK in de jaren ’60.

 

In 1961 verscheen het ‘Witboek voor het Bestuur van de U.H.S.K.’, van de hand van de heer G.B. van Dijk. De heer Van Dijk beschreef hierin wat de taken waren van een UHSK-bestuur. Ook schreef hij hoe het bestuur zich diende te kleden op officiële gelegenheden, wanneer de bestuurslinten gedragen werden, en wat dies meer zij. Hieronder een fragment.

 

‘Het protocol binnen de UHSK beperkt zich meestal tot het dragen van een donker pak/mantelpak en lint. Bij kennismakingsbezoeken draagt men alleen donker pak/mantelpak. Bij een donker blauw pak draagt men grijze sokken en een grijze das. Ook behoort men bij het lint geen pochette te dragen. Tijdens pauzes en schorsingen doet men het lint af en hangt het (als men in de zaal blijft) aan de rechterknop van de rugleuning. De assessor draagt er zorg voor, dat bij afwezigheid van een lid, diens lint over de stoel hangt. Jacquet/zwart mantelpak wordt in principe door het bestuur slechts gedragen op de eigen lustrumreceptie. Ook de L.C. bezit linten. Deze berusten bij het ab actiaat.’

 

Verder diende het bestuur ieder jaar een kennismakingsbezoek aan te vragen bij de professoren, waarbij de ab actis dan moest zorgen voor een bloemetje voor de gastvrouw. In geval van ziekte of huwelijken en dergelijke, werden er ook bloemen of fruitmanden bij de betreffende docenten bezorgd. De bestuurslinten zijn verdwenen toen het revolutionaire bestuur van 1971-1972 ze dreigde te vernietigen. Inmiddels zijn ze weer terug bij de UHSK.

Terug naar overzicht

Nieuwsoverzicht

Bekendmaking Docentenprijs 2018

Vorige week werden de winnaars van de Docentenprijzen bekendgemaakt op de Onderwijsparade van Utrecht University. Van de zeventien voorgedragen docenten behoorde onze dr. Saskia Stevens tot één van de drie genomineerden. Helaas mocht ze de prijs niet in de wacht slepen, maar dat neemt niet weg dat wij haar alsnog van harte feliciteren met deze ongekende prestatie. Voor ons is zij absoluut de winnaar! Waarom wij dat vonden? Dat blijkt uit het filmpje dat gemaakt werd voor de voordacht, wat hier te zien is!

Lees meer >
13-03-2018

Advertentie