Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Geschiedenis


1936-1946: de UHSK voor- en tijdens de oorlogsjaren

Het verenigingsleven lag in de oorlog grotendeels stil, zo ook bij de UHSK. Toch werden er nog enkele pogingen ondernomen om het verenigingsleven levend te houden. Hoe dan ook kwam de UHSK niet ongeschonden uit de oorlog. 

 

Hoe het de UHSK verging voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijkt uit interviews met leden uit die tijd, in de lustrumbundel van 1986. Voor de oorlog had de UHSK geen stelling genomen tegen het nationaal-socialisme, omdat het bestuur de vereniging daar te klein voor achtte. In het studentenverzet speelde de UHSK geen rol. Het derde lustrum in 1941 werd nog wel gevierd, hetzij op sobere wijze. Velen waren in verband met de bezetting niet aanwezig. Toch werd er in 1942 nog een excursie ondernomen: een meerdaagse fietstocht door Brabant en Limburg. Een jaar later bestond de UHSK echter alleen nog maar uit dames: de heren waren te werk gesteld of ondergedoken.

 

Waarschijnlijk is het vierde lustrum in 1946 niet gevierd. Prof. dr. J.J. Janssen, oud-voorzitter, schreef in 2001 aan de UHSK: ‘Vlak na de oorlog kwam de praeses, Joop van der Pot, uit het kamp terug in een staat die het hem onmogelijk maakte te studeren. Ik meen dat hij een jaar lang in revalidatie was.’ De oorlog had ook de UHSK geraakt.

Terug naar overzicht

Nieuwsoverzicht

Bekendmaking Docentenprijs 2018

Vorige week werden de winnaars van de Docentenprijzen bekendgemaakt op de Onderwijsparade van Utrecht University. Van de zeventien voorgedragen docenten behoorde onze dr. Saskia Stevens tot één van de drie genomineerden. Helaas mocht ze de prijs niet in de wacht slepen, maar dat neemt niet weg dat wij haar alsnog van harte feliciteren met deze ongekende prestatie. Voor ons is zij absoluut de winnaar! Waarom wij dat vonden? Dat blijkt uit het filmpje dat gemaakt werd voor de voordacht, wat hier te zien is!

Lees meer >
13-03-2018

Advertentie