Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Geschiedenis


1931-1936: lezingen en een lustrum

In het Huishoudelijk Reglement stond dat het organiseren van lezingen een van de kerntaken van de UHSK was. Begin jaren ’30 werden de eerste lezingen georganiseerd, veelal in samenwerking met het andere organisaties en verenigingen. In 1936 bestond de UHSK tien jaar en werd het tweede lustrum gevierd. 

 

Voor de oorlog was het zeer gebruikelijk een vergadering te combineren met een lezing. Het organiseren van lezingen was, volgens het eerste huishoudelijk reglement, officieel een taak van de UHSK. Deze werden zowel door externe sprekers, als door UHSK`ers onderling verzorgd. De eerste lezing waarover in het archief correspondentie bestaat, werd gehouden in 1935. Het thema was ‘Oostelijke en westelijke invloeden in de Russische geschiedenis’, spreker was prof. Raptinsky.

 

Lezingen werden, conform het huishoudelijk reglement, regelmatig georganiseerd in samenwerking met andere verenigingen. Vaak werd hierbij samengewerkt met de Litteraire Faculteit van het USC, waar de UHSK voor de oorlog sterke banden mee had. In 1938 organiseerde de UHSK in samenwerking met het Dietsch Studenten Verbond een lezing over ‘de Groot-Nederlandse gedachte’. Volgens een brief van de heer J.A.J. de Leeuw uit 1951 waren die lezingen voor de oorlog zeer memorabel.

 

Een andere activiteit van de UHSK was het organiseren van excursies. Hierover bestaat nog aardig wat correspondentie. Het eerste uitstapje was in 1932, naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In 1936 ging de UHSK op bezoek bij het gemeentearchief Dordrecht, waar een van de oprichters, de heer Beyerman, inmiddels werkzaam was. Vaak werden er ook bezoeken gebracht aan andere studentensteden. Dit gebeurde in het kader van de Organisatie van Studenten Geschiedenis in Nederland, waar alle historische studieverenigingen in verenigd waren.

 

In 1936 bestond de UHSK tien jaar, en in lustrumvieringen heeft de UHSK altijd uitgeblonken. Ter gelegenheid van het tweede lustrum werd er een autotocht door de Betuwe georganiseerd, en een feestmaaltijd in historische kledij. Hier waren ook oud-leden bij aanwezig. De eerder genoemde brief van de heer De Leeuw geeft een mooi sfeerbeeld van de UHSK in deze periode.

Terug naar overzicht

Nieuwsoverzicht

Bekendmaking Docentenprijs 2018

Vorige week werden de winnaars van de Docentenprijzen bekendgemaakt op de Onderwijsparade van Utrecht University. Van de zeventien voorgedragen docenten behoorde onze dr. Saskia Stevens tot één van de drie genomineerden. Helaas mocht ze de prijs niet in de wacht slepen, maar dat neemt niet weg dat wij haar alsnog van harte feliciteren met deze ongekende prestatie. Voor ons is zij absoluut de winnaar! Waarom wij dat vonden? Dat blijkt uit het filmpje dat gemaakt werd voor de voordacht, wat hier te zien is!

Lees meer >
13-03-2018

Advertentie