Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Aanzet


Van de redactie

door Hidde Goedhart en Wouter Johan van Leeuwen

Lopend door de binnenstad van Utrecht, met zijn grachten, de domtoren en het huis van paus Adrianus, kun je de middeleeuwen haast ruiken. Dat moet haast wel de motivatie zijn voor het vele originele, interdisciplinaire en vooruitstrevende onderzoek dat aan het Utrecht Centre for Medieval Studies gedaan wordt. De universiteitsbibliotheek heeft bovendien een grote collectie middeleeuwse manuscripten.

In Aanzet ziet de lezer daar niet altijd iets van terug. Omdat we meestal gevuld zijn met onderzoek naar recentere onderwerpen besloten we voor dit nummer eens actief op zoek te gaan naar wat Utrecht óok te bieden heeft. We raadpleegden Marco Mostert, Carine van Rhijn en Bram van den Hoven, die ons in de richting wezen van onderzoek dat zo boeiend is, dat we trots zijn het nu ook aan onze lezers te kunnen presenteren.

Een van de eerste dingen die opvalt in de artikelen in dit themanummer is de zorgvuldige analyse van de betrouwbaarheid van de bronnen. Dit komt naar voren in het artikel van Myrka Broers, die onderzoek doet naar de retoriek achter een dertiende-eeuwse Arthurvertaling, en in de kritische analyse van een broneditie van de Annalen van Lorsch door Bart Jeremy van Hees.

De andere auteurs leggen in hun bijdragen meer de nadruk op de cultuur van de middeleeuwen. De afbeelding op de omslag, waarop koning David hangende bellen bespeelt, is een verwijzing naar het artikel van Nick Pouls. Hij zet uiteen waarom in de middeleeuwen de voorkeur werd gegeven aan de Pythagoreïsche stemming van muziekinstrumenten. David van Oeveren analyseert in zijn bijdrage de maatschappelijke impact van een middeleeuwse scheldbrief.

Iemand die eerder een Aanzet in handen heeft gehad heeft vast ook gezien dat we met dit nummer breken met een ruim dertigjarige traditie. Dit is de eerste Aanzet die niet op A5-papier is gedrukt. Die keuze hebben we gemaakt in overleg met de UHSK: het is om allerlei redenen handiger dat Aanzet en Argus nu in hetzelfde formaat verschijnen. Het was voor ons een kans om de binnenkant van het blad goed onder handen te nemen. Let bijvoorbeeld eens op het samenspel van de verschillende lettertypen op de pagina - daar zijn we best wel trots op.

Veel (kijk- en) leesplezier! 

Laatste nieuws

Bekendmaking Docentenprijs 2018

Vorige week werden de winnaars van de Docentenprijzen bekendgemaakt op de Onderwijsparade van Utrecht University. Van de zeventien voorgedragen docenten behoorde onze dr. Saskia Stevens tot één van de drie genomineerden. Helaas mocht ze de prijs niet in de wacht slepen, maar dat neemt niet weg dat wij haar alsnog van harte feliciteren met deze ongekende prestatie. Voor ons is zij absoluut de winnaar! Waarom wij dat vonden? Dat blijkt uit het filmpje dat gemaakt werd voor de voordacht, wat hier te zien is!

Lees meer >
13-03-2018

Advertentie