Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Aanzet


Van de redactie

door Hidde Goedhart en Wouter Johan van Leeuwen

Lopend door de binnenstad van Utrecht, met zijn grachten, de domtoren en het huis van paus Adrianus, kun je de middeleeuwen haast ruiken. Dat moet haast wel de motivatie zijn voor het vele originele, interdisciplinaire en vooruitstrevende onderzoek dat aan het Utrecht Centre for Medieval Studies gedaan wordt. De universiteitsbibliotheek heeft bovendien een grote collectie middeleeuwse manuscripten.

In Aanzet ziet de lezer daar niet altijd iets van terug. Omdat we meestal gevuld zijn met onderzoek naar recentere onderwerpen besloten we voor dit nummer eens actief op zoek te gaan naar wat Utrecht óok te bieden heeft. We raadpleegden Marco Mostert, Carine van Rhijn en Bram van den Hoven, die ons in de richting wezen van onderzoek dat zo boeiend is, dat we trots zijn het nu ook aan onze lezers te kunnen presenteren.

Een van de eerste dingen die opvalt in de artikelen in dit themanummer is de zorgvuldige analyse van de betrouwbaarheid van de bronnen. Dit komt naar voren in het artikel van Myrka Broers, die onderzoek doet naar de retoriek achter een dertiende-eeuwse Arthurvertaling, en in de kritische analyse van een broneditie van de Annalen van Lorsch door Bart Jeremy van Hees.

De andere auteurs leggen in hun bijdragen meer de nadruk op de cultuur van de middeleeuwen. De afbeelding op de omslag, waarop koning David hangende bellen bespeelt, is een verwijzing naar het artikel van Nick Pouls. Hij zet uiteen waarom in de middeleeuwen de voorkeur werd gegeven aan de Pythagoreïsche stemming van muziekinstrumenten. David van Oeveren analyseert in zijn bijdrage de maatschappelijke impact van een middeleeuwse scheldbrief.

Iemand die eerder een Aanzet in handen heeft gehad heeft vast ook gezien dat we met dit nummer breken met een ruim dertigjarige traditie. Dit is de eerste Aanzet die niet op A5-papier is gedrukt. Die keuze hebben we gemaakt in overleg met de UHSK: het is om allerlei redenen handiger dat Aanzet en Argus nu in hetzelfde formaat verschijnen. Het was voor ons een kans om de binnenkant van het blad goed onder handen te nemen. Let bijvoorbeeld eens op het samenspel van de verschillende lettertypen op de pagina - daar zijn we best wel trots op.

Veel (kijk- en) leesplezier! 

Laatste nieuws

Ledenkorting theatervoorstelling over de ‘founding fathers’ van Nederland

 In 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Theatergroep Aluin speelt aan de vooravond van dit herdenkingsjaar de voorstelling: ‘1609 Staakt het vuren’. Het is de eerste keer dat er theater wordt gemaakt over deze belangrijke periode in de Nederlandse ontstaansgeschiedenis. De meeslepende geschiedenisthriller gaat op 22 december in première in Theater Kikker in Utrecht. 

De dynamische voorstelling van Aluin gaat over de helden van de opstand tegen Spanje: legerleider Maurits en staatsman Johan Van Oldenbarnevelt. ‘1609 Staakt het vuren’ zoomt in op de wapenstilstand van 1609 tot 1621 tussen Nederland en Spanje. De rust op het slagveld is het startsein voor grote onrust binnen de muren van de republiek der zeven verenigde Nederlanden. De hoofdrolspelers komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie trekt aan het langste eind? 

Schrijver Erik Snel vond het hoog tijd voor een theatertekst over de ontstaansgeschiedenis van Nederland: “We kennen onze eigen geschiedenis niet. Wie waren onze ‘founding fathers’ ? Waar refereert Mark Rutte aan als hij zegt dat hij “naar de sfeer van de Gouden Eeuw terug wil”? We hebben verhalen nodig om de geschiedenis in ons bewustzijn te krijgen. Juist nu, in tijden dat er veel rumoer is over identiteit en de zwarte bladzijdes uit onze geschiedenis, is het van belang om te weten hoe het precies in het verleden gegaan is.” 

Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. ‘1609 Staakt het vuren’ speelt van 21 december tot en met 30 december in Theater Kikker in Utrecht. 

Met de UHSK hebben wij de mogelijkheid om gebruik te maken van een groepsactie die Aluin speciaal voor ons in het leven heeft geroepen. Als wij met een groep van minimaal 10 personen gaan, betalen wij slechts 14 euro voor een kaartje. Mocht je hier interesse in hebben, mail ons dan op info@uhsk.nl en vermeldt hierbij in ieder geval je naam. 

Lees meer >
29-11-2017

Advertentie