Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Masterkiezers


De Universiteit Utrecht biedt vijf geschiedenismasters, drie onderzoek masters en een educatieve master voor geschiedenis aan. Meer informatie over deze programma’s is te vinden op onderstaande webpagina’s. Klik op de titels om te worden doorgelinkt. 

 

American Studies 

Bij American Studies leer je alles over de vroegere en hedendaagse Amerikaanse cultuur en identiteit. Je bekijkt ook andere culturen die in de Amerikaanse samenleving bestaan en deze beïnvloeden. Je behandelt de politieke, sociale en culturele geschiedenis en bekijkt de multiculturele samenleving. Ook kijk je naar Amerika met een internationale blik. Zo zie je de verhoudingen tussen Amerika en andere landen.

 

Conflict Studies and Human Rights 

Ben jij geïnteresseerd in conflictsituaties en mensenrechten? Wil jij de oorsprong van hedendaagse conflicten beter leren begrijpen aan de hand van praktische en theoretische verklaringen? Je leert hoe de internationale samenleving omgaat met conflictsituaties en hoe jij deze kunt bekijken vanuit theoretische kennis en ideeën en vanuit praktijkvoorbeelden. Je kijkt naar de praktijk en de gevolgen van conflictmanagement en wordt zo een expert in een groeiend vakgebied, waar nog veel mensen met expertise nodig zijn.

 

Cultuurgeschiedenis/Cultural history

Hoe geven we betekenis aan de wereld waarin we leven? Hoe zijn de ideeën en denkkaders ontstaan waarmee we onze leefwereld bekijken? Welke historische instellingen, tradities, culturele waarden en interpretaties beïnvloeden het heden? Hoe hebben zij invloed op de toekomst? Je leert de historische en hedendaagse cultuur kennen, de oorsprong van waarden en visies, van tradities, culturele uitwisselingen en botsingen. Je kijkt naar de hedendaagse geglobaliseerde en complexe wereld en leert deze te begrijpen door praktijkvoorbeelden te onderzoeken.

 

Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief 

Integreren landen steeds meer of isoleren landen zich juist van elkaar? Heeft de nationale staat hier nog invloed op of zijn internationale en niet-statelijke organisaties belangrijker? In het masterprogramma Internationale betrekkingen in historisch perspectief richt je je op deze vragen en combineer je geschiedenis met internationale betrekkingen. Je richt je op de thema’s die centraal staan binnen de onderzoekswereld en krijgt les van erkende experts over de nieuwste ontwikkelingen. Je bespreekt onderwerpen als oorlog en terrorisme, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking, kolonialisme, dekolonisatie en moderne verhoudingen.

 

Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief 

Hoe en waarom hebben instituties (regeringen en organisaties) op lokaal, nationaal en Europees niveau hun specifieke vorm gekregen? Hoe werken ze? Wat is hun maatschappelijk effect? In de master Politiek en samenleving in historisch perspectief behandel je deze vragen. Zo kijk je naar onderwerpen als welvaart, veiligheid, rechtvaardigheid en universeel geluk en waarom deze in sommige samenlevingen beter bereikt worden dan anderen. Je bestudeert deze onderwerpen vanaf de middeleeuwen tot heden.

 

Onderzoeksmasters

Ancient, Medieval and Renaissance studies 

Bij de onderzoeksmaster Ancient, Medieval and Renaissance Studies kies je één periode uit de klassieke oudheid, de (Keltische) middeleeuwen of de renaissance. Je wordt bekend met de ontwikkelingen op sociaal en intellectueel vlak in Europa van die tijd. Je leest wetenschappelijke onderzoeken over de uitgekozen periode en je leert zelf onderzoek uitvoeren. Je verblijft minimaal een half jaar in het buitenland. De master duurt twee jaar.

 

Modern History 1500 – 2000 

Met deze tweejarige onderzoeksmaster verdiep je je in de recente geschiedenis. Je behandelt de belangrijkste politieke, culturele en sociaal-economische thema’s binnen deze tijdsperiode. Ook kijk je naar de ontwikkeling van diverse onderwerpen in de loop van de geschiedenis. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn stadsvorming en steden, burgerschap en mensenrechten.

 

Historical and Comparative Studies of the Sciences and Humanities 

Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis? Zou jij graag je kennis en interesse van geschiedenis willen delen met anderen? Werk je graag met jongeren? In deze tweejarige master word je opgeleid tot eerstegraads bevoegd docent geschiedenis. Je verdiept je kennis van de geschiedenis en leert jouw kennis en inzichten uit te leggen aan anderen. Door middel van een stage in het voortgezet onderwijs leer je de theorie in praktijk te brengen.

 

Voor informatie over mastervoorlichtingen, zie de pagina over de masteravond van de UU. 

 

 

Laatste nieuws

Advertentie