Von der Dunk-lezing

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
98ste Bestuur des Utrechtse Historische Studentenkrings (2023-2024)
Datum en tijd
28 mei 2024 19:30 - 22:30
Locatie
Senaatszaal, Academiegebouw

Von der Dunk-lezing

Beste UHSK-leden, 

 

Ieder jaar organiseert de UHSK ter ere van ons erelid Hermann von der Dunk (1928 - 2018) de Von der Dunk-lezing. Dit jaar zal de lezing gaan over Oral History: Passing on Stories of Conflicts and War. Oral history biedt een dieper begrip van menselijke ervaringen, onthult gedetailleerde nuances en fungeert als een educatief hulpmiddel voor toekomstige generaties, waardoor het een waardevolle historische bron wordt. Onze sprekers, Dr. Esther Captain, Dr. Susan Hogervorst en Dr. Lennart Bolliger hopen middels deze lezing het belang van de oral history methode te benadrukken in relatie tot de herinnering aan oorlog en conflict. De lezing zal plaatsvinden op 28 mei, van 19:30 tot 22:30. De lezing zal plaatsvinden in de Senaatszaal van het Academiegebouw. De inloop van de lezing wordt verzorgd in de Maskeradezaal van het Academiegebouw om 19:30. Deze lezing al in het Engels plaatsvinden.

Schrijf je snel in, en tot dan! 

Liefs,

Het 98ste bestuur

 

Sprekers

Dr. Esther Captain: Oral history kan nuttig zijn om volksherinneringen te ontrafelen: stemmen van mensen die niet automatisch in het publieke domein worden opgenomen. In mijn lezing zal ik me richten op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de daaropvolgende Indonesische Revolutie. Twee oral history collecties zullen worden besproken: de KomMissieMemories (KMM) van het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen en interviews die ik zelf heb afgenomen voor het boek Indië, een verre oorlog van dichtbij. Herinneringen van vrouwen in bezet Nederlands-Indië (1995). Ontleend aan mijn eigen ervaringen als historicus, zal het creëren van nieuwe bronnen, methodologie, verantwoordelijkheid deel uitmaken van mijn lezing.


Dr. Susan Hogervorst: Oral history - mondelinge geschiedenis - is de laatste jaren steeds populairder geworden. Elke dag worden er nieuwe verhalen verzameld of online gepubliceerd en archieven en musea zien oral history vaak als een welkome, want “meer inclusieve” toevoeging aan hun collecties. Toch maakt oral history geen deel uit van het standaard methodecurriculum bij de studie geschiedenis in Nederland, zelfs niet op lerarenopleidingen. Aan de hand van haar eigen onderzoekspraktijk legt Dr. Susan Hogervorst uit waarom historici het meestal moeilijk vinden als hun bronnen terugpraten, maar waarom we eigenlijk allemaal oral historians zouden moeten zijn.   

Dr. Lennart Bolliger: In mijn lezing zal ik stilstaan bij enkele van de uitdagingen die het afnemen van oral history interviews met voormalige strijders met zich meebrengt. Meer specifiek zal ik enkele persoonlijke ervaringen delen over het interviewen van voormalige leden van de Zuid-Afrikaanse veiligheidstroepen van de apartheid. In de jaren 1970 en 1980 vochten deze soldaten tegen bevrijdingsbewegingen in Angola, Namibië en Zuid-Afrika. Enkele van de uitdagingen die ik zal bespreken zijn: hoe de eigen achtergrond het interview vormgeeft; de verhalen die geïnterviewden aanboren; en emotioneel contact maken met diep racistische en gewelddadige mannen.  

 

 

Tijdschema

19:30-20:10: Inloop - Maskeradezaal

20:10-20:20: Openingsspeech Jasmijn Cox - Senaatszaal

20:20-21:00: Lezing Dr. Esther Captain

21:00-21:40: Lezing Dr. Susan Hogervorst

21:40-22:20: Lezing Dr. Lennart Bolliger

22:22-22:30: Eindspeech Jasmijn Cox 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien